Hvordan møte personer som kan være i selvmordsfare
Selvskading og suicidalitet må forstås i lys av personens erfaringer og den relasjonelle og sosiale konteksten hen er en del av. Det er dermed av stor betydning at hjelperen/fagpersonen forsøker å forstå hva som er bakgrunnen for og meningen med smerten og selvskadingen/selvmordsforsøket/selvmordstankene, og ikke bare retter oppmerksomhet mot hvordan den selvdestruktive atferden (smerteuttrykket) kan håndteres og reguleres.
Grunnlaget for all hjelp er relasjonsbygging. Å etablere tillit og trygghet er avgjørende for at personen skal føle seg trygg nok til å dele egne erfaringer og utfordringer, også knyttet til selvskading og suicidalitet1,2. Personen og hens erfaringer må alltid tas på alvor, og personen må gis tid til å fortelle om seg selv og sine vansker. Det blir viktig at man sammen utforsker hvilke forhold i personens kontekst som bidrar til selvskadingen/suicidaliteten. Et varmt og respektfullt menneskemøte kan ha stor betydning i seg selv.
Studier av pasienterfaringer1,2 har vist at noe av det aller viktigste er å bli anerkjent som likeverdige og verdifulle personer, hvor de blir sett og hørt. De verdsatte at fagpersonene de møtte brukte sine personlige egenskaper og først og fremst fremstod som empatiske medmennesker. Det betyr at hjelpere og fagpersoner må våge å være personlig og nær, og være emosjonelt tilgjengelig. Forsøke å skape en form for nærhet og fortrolighet som gir rom for den andre, hens smerte og sårbarhet, men også styrker og ressurser.
Selvskading og suicidalitet kan skape redsel og frykt, både hos personen selv og hos hjelperen. Dette er noe som kan samtales om, og det kan være aktuelt å støtte seg på andre fagpersoner. Sammen kan man lage en plan for å sikre den best mulige ivaretakelsen og omsorgen for personen.
Disse utfordringene berører også personens familiemedlemmer og andre pårørende, og det er viktig at også de (i samråd med personen) inkluderes i den hjelp som ytes. Les mer om det under 'Pårørende og etterlatte'.
1Hagen, Julia; Knizek, Birthe Loa; Hjelmeland, Heidi Marie (2018). Former suicidal inpatients' experiences of treatment and care in psychiatric wards in Norway. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being; Vol. 13:1461514(1) s.1-12
2Hagen, Julia; Knizek, Birthe Loa; Hjelmeland, Heidi Marie (2020). " … I felt completely stranded": Liminality and recognition of personhood in the experiences of suicidal women admitted to psychiatric hospital. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being; Vol. 15(1): 1731995.